Android SDK Nedir?
Software Development Kit (SDK)
Yazılım geliştirme kiti (SDK) uygulama üretmeyi sağlayan yazılım geliştirme araçlarından oluşan yazılımdır.
- Belli bir programlama dili için basit bir uygulama programlama ara yüzü (API) ya da gömülü sistem ile konuşturmayı sağlayan karmaşık bir donanım olabilir.
- Genellikle yazılım geliştirme kitleri hata ayıklama ve diğer yardımcı programları içerirler, ve tamamı belli bir tümleşik geliştirme ortamı (IDE) içerisinde bulunur.
- SDK’lar aynı zamanda genellikle referans materyalindeki önemli noktaları açıklamak üzere örnek kod ve destek sağlayan teknik notlar ve diğer destek dokümantasyonu içerirler.
- SDK’lar belli lisanslar altında yazılım geliştirmeye uygun olmayacak şekilde lisanslanmış olabilir. Örneğin, kamuya açık olmayan SDK muhtemelen bir özgür yazılım ile uyumsuz olacaktır, tabi tam tersi de mümkün olabilir. LGPL SDK’lar ise kamuya açık olmayan lisanslarla yazılım geliştirmeye genel olarak uygundur. (LGPL (İng. İngilizce: GNU Lesser General Public License) veya bir başka deyişle GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı, GPL bir kitaplığı kullanan bir eserin, GPL’deki şartları daraltıcı bir lisansa sahip olmaması zorunluluğunu taşımayan (yani GPL özellikleri kısıtlı) büyük ölçüde pragmatik bir özgür lisans türüdür.)
- Bir yazılım mühendisi genellikle SDK’yı hedef sistemin geliştiricisinden alır. Çoğu SDK internet üzerinden indirilebilir durumdadır. SDK’ların çoğu geliştiricileri sistemi veya dili kullanmaya yönlendirmek için sağlanır. Bazen bu bir pazarlama aracı olarak da kullanılabilir.
- Bir SDK bir uygulama içinde belirli bir modül oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeyden oluşur ve kütüphaneler, araçlar, örnek kod, ilgili belgeler ve çoğu zaman API’ler içerebilir.
SDK vs API
Bir SDK genellikle bir API veya uygulama programlama ara yüzü ile dokümantasyon ve kütüphaneler içerir.
Bir API, yazılımın diğer yazılımlarla iletişim kurmasını sağlar. Karşılıklı anlama için esas olarak komut setlerini farklı yazılım programlarından çeviren uygulamaların etkileşiminden sorumludurlar.
Belgeler, API’yi fiilen entegre etmek için nasıl yapılır kılavuzudur. Kütüphaneler, “arayabileceğiniz” ve kodunuza ekleyebileceğiniz örnek ve programlama dilidir.
Android SDK Ne İşe Yarar?
Android işletim sistemlerini kullanan tüm cihazlarda yeni bir uygulama çalıştırılması için Android SDK kullanmanın zorunlu bir işlem olduğu biliniyor. Kısacası Android ile uyumlu olan program ya da uygulamaların Android SDK kullanması gerekiyor. Tabii ki diğer işletim sistemlerinde de farklı kitler kullanılmaktadır.
Geliştiriciler, bu yazılım geliştirme kiti ile uygulamalarında Google Haritalar’ın gücünü kullanabilirler.
Android için Google Haritalar SDK’sı, uygulamanıza nasıl ekleyeceğinizle ilgili tam bir eğitim sunar. Yine, kendi dünya haritanızı oluşturabilirsiniz, ancak bunu sizin için bulmak için neden Google’a bırakmıyorsunuz?
Eklemek istediğiniz harita özelliğine özgü farklı paketler var. “Geçerli Yeri Seç”, geliştiricilerin, cihazın geçerli konumunu bulabilen bir işlev oluşturmasını sağlar.
- Yazılım geliştirme kitleri, oturum açma, konum servisleri, mobil ödemeler ve daha fazlası gibi basit işlevler için kullanılır. Ancak sanal ve artırılmış gerçeklik gibi, daha karmaşık uygulama özellikleri için de bazı şeyler var.
- Hata ayıklayıcı, kitaplık, QEMU’ya dayalı ahize düzenleyici, belgeler, örnek kod ve öğreticiler bulunur.
Peki Android Studio ve Android SDK nasıl yüklenir?
Android SDK yi yüklemek için https://developer.android.com/studio bu linke tıklayıp indiriyoruz.
İndirdiğimiz dosyayı çalıştırıyoruz.
Next butonuna tıklayarak ilerlemeye başlıyoruz
Gelen ekranda seçili olanlar aynen kalıyor. Burada Android SDK indirme işlemi yapılıyor. Next butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
Sözleşmeyi okuyup kabul ettikten sonra “I agree” butonuna tıklıyoruz.
Burada Android Studio’nun ve Android SDK’nın nereye kurulacağını belirliyoruz. (Default olarak geliyor.) Next butonuna tıklayıp ilerliyoruz.
Emülatörün kurulum ayarlarının bulunduğu ekran çıkacak. Buradan emülatörün kullanabileceği bellek miktarını ayarlayabilirsiniz. (Intel Donanım Hızlandırıcı desteği bulunmayan bilgisayarlarda, bu pencere görüntülenmeyip, doğrudan bir sonraki adıma geçilmektedir.)
Install butonuna tıklıyoruz.
Ardından indirme işlemi başlıyor. İşlem bittikten sonra Next butonuna tıklıyoruz.
Eğer Android Studio’yu hemen kullanmaya başlamak istiyorsak “Start Android Studio” yu seçip Fiinish butonuna tıklıyoruz.
Ve kurulumumuz sona eriyor.